BİNA KİMLİK SİSTEMİ NEDİR?

BİNA KİMLİK SİSTEMİ NEDİR?

Ülkemiz deprem ülkesi olduğu gerçeğini ne yazık ki acı bir şekilde hatırlatmaktadır. Son dönemlerde yaşanan Elazığ ve İzmir depremlerinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çeşitli önlemler üzerine 1,5 yıl süren çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalardan biri de yeni gündemde olan Bina Kimlik Sistemi’dir. Uygulama için bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında protokol imzalandı. Bu sistemle her insanın olduğu gibi her binanın da bir kimliği olacaktır. Nisan ayı itibariyle bina kimlikleri verilmeye başlandı. Yapılan açıklamalara göre ise yılsonuna kadar 100 bin binaya bu kimliklerin tanımlanacağı söyleniyor. Zaman içinde proje genişleyerek her yapıyı kapsar duruma gelecek.

Bina Kimlik Sistemi Nedir, Ne işe Yarar?

Yeni yeni aşina olmaya başladığımız ve ileride daha çok karşımıza çıkacak bu sistemin ne gibi faydaları olduğundan bahsedelim. Bina kimlik sistemiyle her binanın bir kimliği olacak bu kimlikte binanın yaşı, durumu, iskân tarihi, kullanılan betonun türü, sığınağın durumu, her alanda kullanılan malzemelerin özellikleri ya da kat planları gibi her yapının fiziksel koşulları en ince ayrıntısına kadar tanımlanmış olacak. Ayrıca yapının mevcut durumunun görselleri de kimlik sistemine dâhil edilerek farklı durumların tespitinin kolay yapılması amaçlanıyor. Böylece yapının kontrolü ve mevcut durumdan farklı gerçekleştirilecek işlemlerin tespiti daha kolay gerçekleşecek. Kaçak kat olup olmadığı, kesik kolon durumu veya perde duvarlara verilen zararlar gibi hayati öneme sahip durumlar anında tespit edilebilecek. Her bina 5 yılda bir denetlemeye tabi tutularak kimlikleriyle birlikte kontrol edilecek. İnşaat sektörü için de bu bilgilere erişilebiliyor olmak bir bilgi havuzunu oluşturacak.

 

Bina Kimlik Sistemi Nasıl Uygulanacak?

Her ev sahibi ya da kiracı bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilecek. Pek bu durum nasıl sağlanacak derseniz yapının kimlik sisteminde olan bilgiler vatandaşa kolay erişilebilsin diye bina girişlerine ve bina içlerine QR kodlu ve RFID çipli levhalar yerleştirilecek. Levhalar için ASELSAN ile ortak çalışmalar yürütülüyor. Bu levhalar herkes için bir pusula niteliğinde olacak. Levhalar 50-70m uzaklıktan okunabilecek özellikte olup herhangi bir afet ya da acil durumda panik halinde olan vatandaştan bilgi almak yerine çipli levhalar okutularak sağlıklı bilgiye erişim kolaylaşacak. Bu da acil durumlarda her dakikanın önemli olduğunu varsayarsak çok önemli bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır.

81 ilde eş zamanlı olarak başlayan uygulama şu günlerde işleme koyulmuş durumda. QR kodlarının okutulmasıyla vatandaş her türlü bilgiye cep telefonlarından ulaşabilecek. Bu hem yeni ev alacaklara hem de evim güvenli mi korkusu yaşayanlara rehber niteliğinde olacak. Projenin genişlemesiyle birlikte Bina Kimlik Sistemi uygulaması E-devletYapı Denetim SistemiElektronik Beton İzleme SistemiYapı Müteahhitleri Bilgi SistemiMekânsal Adrese Dayalı Kayıt SistemiTapu ve Kadastro Bilgi SistemiNüfus ve Vatandaşlık İşleri gibi uygulamalarla birlikte hizmet verebilecek.

 

Bina Kimlik Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Bu sistemin bina hakkında her türlü bilgiyi içereceğini belirttik. Bu sayede birçok yönden kolaylık sağlanacak. Depreme dayanıklı olmayan yapıların kolay tespit ediliyor olması can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinde büyük yardımcı olacak. Böyle bir binanın tespit ediliyor olması durumunda tahliyeler anında gerçekleşecek ve sorumlular için savcılığa suç duyurusu kaçınılmaz olacak. Bu uygulamanın varlığı müteahhitlerin yapmış olduğu kanunsuz işlere bir set çekecek. Yürürlükte olan mevzuatlara aykırı yapılar tarihe gömülecek. Bu güzel ve etkili sistem yaş gruplarına göre öncelikli olarak yapılmaya devam edecek. Umuyoruz ki kısa sürede tamamlanır ve gerekli önlemler kısa sürede alınır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.